Olší 1, 588 56 Telč
+420602357044
urad@obecolsi.cz

Nad Olším se usadil čert – stezka na Bradlo

Každý kdo v těchto dnech zavítá do vesničky Olší nedaleko Telče, může nad obcí zaslechnout zvuk motorové pily. Tento zvuk není výjimečně spojen s kůrovcovou kalamitou, které postupně podléhají lesy kolem Olší, ale patří pile řezbáře Ivana Šmída, který zde tvoří sochu. 

Nad vesnicí Olší, na modré turistické trase se odnepaměti tyčí skalní masiv Bradlo, který je oblíbenou lokalitou pro turisty i horolezce. Podle pověsti odsud nosil čert kámen na stavbu samotného hradu Roštejn. Místní zastupitelé se rozhodli pro připomenutí této pověsti a rozhodli se čerta na vrch Bradlo usadit natrvalo. Socha bude vyřezána z dubového kmene. Tento dub, rostl nad Olším nedaleko Bradla víc než 100let. V těchto dnech tvoří sochu čerta řezbář Ivan Šmíd, jehož sochy můžeme potkat po celé republice. Po dokončení stezky, které proběhne do konce letošního roku, budou mít návštěvníci z řad dětí za úkol překonat lanové překážky, seznámit se s místní krajinou a přímo na vrchu Bradlo chytit čerta, aby už odsud žádné další kameny nemohl odnést. Po dokončení bude socha pevně usazena přímo na skálu. 

Olší je malebná vesnička se 70 obyvateli (rok 2019), patří mezi nejmenší obce v kraji Vysočina a nachází se v jižní části Českomoravské vrchoviny. Na návsi si můžete prohlédnout kapli Nanebevzetí Panny Marie, která byla postavená roku 1950.

Malebnost vyhlídky nad Olším a skalního masivu Bradlo potvrzují i záběry z filmu Bajkeři, který se tu minulý rok natáčel. 

Díky podpoře z Programu rozvoje venkova na posílání rekreační funkce lesa dojde k zatraktivnění turistické trasy na vrch Bradlo. Sochu čerta postupně doplní turistická odpočívadla, lanové překážky, ocelové svodnice a informační panely.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *